ALLE FORDELE OG ULEMPER VED HAVELÅGEN I OVERSIGT

Er du usikker på prydgrus eller flækkelse i haven? Det kan gøre meget for havens udseende – fra moderne til endda middelhavsinspireret – men materialet har også nogle ulemper. For at give dig en hjælpende hånd har vi listet alle fordele og ulemper ved grus i haven.

bagside af haveskiller med plads til planter | grusStor urtepotte på jorden Ajonu XL, 45 × 57 cm (Øxh), venstre på øverste hylde urtepotte Isa, 15 × 16 cm (Øxh), sort hængepotte Torcello (nordal.eu). Glaskaraffel Ripple fra Ferm Living, ternet badehåndklæde fra Kyoto, lille urtepotte på jorden Costa fra Serax, glas Bord Nomade fra Serax, vandkande Orb fra Ferm Living (vtwonen.nl). Luxembourg stol fra Fermob (extravert.nl). Antik Black Dunes service (iblaursen.nl). Andre planter og potter (greenlifestylestore.nl). Anden privat ejendom.
Grus eller kløft?
Grus og spaltning ses ofte som det samme dekorative materiale, men der er forskel. Grus er navnet på små sten fra søer og floder. Strømmen i vandet har givet dem den runde form. Teksturen er meget blødere end delt. Bedre til bare fødder.

Spaltede sten – også kendt som stenbrud – er spaltede sten med en kantet, spids form, der udvindes fra stenbrud. Det betyder, at det bevæger sig mindre og danner et mere stabilt lag end grus. Eksempelvis bruges Split ofte til indkørslen.

LÆS OGSÅ
De smukkeste udendørs fliser til et sommerparadis i haven

Fordele
Byg en terrasse eller sti i haven, men vil du have andet end fliser? Så er grus et godt alternativ. De runde sten giver ikke kun en masse stemning med det samme, men føles også behagelige på fødderne. Og grus har endnu flere fordele:

Det er billigt og nemt at bygge.
Farvemulighederne er uendelige.
Grus er let at vedligeholde.
Den slipper vand igennem, hvilket er dejligt for det grønne i haven.
Grus kan bruges overalt, også steder hvor fliser er svære at lægge.
Ulemper
Selvom grus er en rigtig stemningsskaber, er det smart ikke umiddelbart at fylde hele haven. Der er også nogle ulemper:

Meget grus skaber et fladt udtryk.
Det er ufølsomt.
Blade mellem gruset er svære at fjerne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *