VELKOMMEN LIV: SÅDAN FÅR DU MERE BIOLOGISK MANGLAGE I HAVEN

Mere biodiversitet i haven betyder: hej mere liv! Du har jo aldrig rigtig en have helt for dig selv … God biodiversitet gør ikke kun Moder Natur glad, men også os selv. Så hvad venter du på? På den måde sikrer du mere biodiversitet i haven.

grøn have med træveranda med udsigt over Haarlem
Hvad er biodiversitet?
Hvad er biodiversitet egentlig? Og hvorfor er det vigtigt at have flere af dem i haven? Svaret er faktisk enkelt, for en have er aldrig alene for dig. Alt lever udenfor. Snegle, der efterlader slimede spor på havefliserne. Eller en spurv, der har fundet det perfekte sted til en rede. Eller en bille, der komfortabelt kravler hen over et blad. Enkelt sagt er biodiversitet alt, hvad der lever eller har levet. Noget mere bogstaveligt: ​​livets mangfoldighed. Fra frøer og sommerfugle til bakterier og svampe.

LÆS OGSÅ
Fortov mursten ud, facadehave ind

Hvorfor er biodiversitet i haven vigtig?
Når det kommer til, hvorfor mere biodiversitet i haven er vigtig, handler det primært om balancen i alt, hvad der lever. Alt har en effekt på hinanden. For eksempel er bier afgørende for væksten af ​​mange planter, disse planter giver føde til insekter og insekter bliver spist af fugle. Ved at finde den rigtige balance forbliver Moder Natur glad, og det gør vi også. God biodiversitet har konsekvenser for luft- og vandkvalitet, ernæring og livskvalitet. Desværre forsvinder meget biodiversitet på grund af byggeprojekter, industri og havetrends (hej flisehave).

Heldigvis er der flere og flere initiativer og virksomheder, der ønsker at forbedre biodiversiteten. For eksempel stimulerer #SamenVoorBiodiversiteit vores lands grønnere med denne foranstaltning for at skabe mere biodiversitet i det belgiske landskab.

Sådan kommer du i gang med biodiversitet:
God fornøjelse med at svinge
Kan du normalt lide en pænt rivet have? For mere biodiversitet er det tid til at lade tøjlerne hænge lidt. Du skal selvfølgelig ikke lade haven gå helt ned, men efterlad ukrudt lidt oftere og ryd ikke straks op i de rivede blade. Beskær ikke planter før efter vinteren. Alle disse ting kan fungere som beskyttelse eller føde for insekter og smådyr.

dejlig blanding
En række planter er perfekte til havens biodiversitet. Tænk på en fin kombination af bunddække og blomstrende haveplanter. Der findes endda specielle blomsterblandinger for at tiltrække ekstra sommerfugle og bier til fx haven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *